Лидерът на турската опозицията Кемал Кълъчдароглу отива в затвора?

Лидерът на турската опозицията Кемал Кълъчдароглу отива в затвора?
clubz.bg
A A+ A++ A

 

Лидерът на Народно-републиканската партия в Турция Кемал Кълъчдароглу е заплашен от затвор заради обида на президента Реджеп Ердоган и сина му Билал, тиражирана в медиите, пише БГНЕС.

Жалбите срещу опозиционния водач са подадени от двамата засегнати заради речта му от 5 август 2014 г. на летище Ататюрк в Истанбул 5 дни преди президентския вот, от която те се почувствали оклеветени. Впоследствие Реджеп Ердоган оттегли своята жалба, но синът му настоя Кълъчдароглу да бъде осъден. Прокуратурата проведе разследване и внесе обвинителния акт с искане политикът да отиде зад решетките за срок от 4 месеца до 2 години и 8 месеца. Към онзи момент Реджеп Ердоган бе премиер на държавата, уточнява в. “Джумхуриет“.

И тъй като синът му Билал продължава да се чувства публично обиден, на 10 август 2016 г. прокуратурата настоя правосъдното министерство с протокол да изиска от парламента сваляне на депутатския имунитет на партийния лидер и разследването срещу него продължи. В 15-дневен срок се очаква решението на съда в Истанбул за съдбата на опозиционния лидер.

„Искат да ме вкарат в затвора за 2 години и 8 месеца. Не, ако не изготвят обвинение за 2 800 години, не са мъже. А в затворите има изтезания. Кой заведе делото срещу мен – синчето Билал, аз много добре зная какво представлява той“, заяви Кълъчдароглу по време на редовното заседание на парламентарната група на народно-републиканците. Той подложи на яростна критика вътрешната и външната политики на правителството, акцентира на натиска и преследването на медиите, както и на обикновените хора, и нарече премиера Йълдъръм „дявол“.

„Обръщам се към избирателите, които гласуват доверие на Партията на справедливостта и развитието – 14 години управляващите правят каквото си поискат. Но винаги и бързо приписват собствените си неуспехи и провали на определени групи, в това отношение са много успешни. И под страх от затвор не продумват критична дума, но Турция вече не е в състояние да понася всичката тежест“, посочи Кълъчдароглу.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници