Естествени продукти и съставки в козметиката

Естествени продукти и съставки в козметиката
A A+ A++ A

Все по-често ставаме свидетели на реклами, които агресивно ни изтъкват естествения произход на продуктите си. Дали това е истина или рекламен трик и доколко самите ние искаме да им вярваме?

Световна практика е на опаковките на козметичните продукти да се появяват различни плодове и зеленчуци, екзотични растения, а в рекламите да чуваме хвалебствия за изумителната сила на естествените продукти. Ако се замислите, повечето реклами едва ли не ви предлагат прясно изцеден сок от нар например в опаковка на крем за лице. И да, това привлича вниманието и увеличава продажбите.

Но какво се крие зад опаковката?! Ако прочетете етикета и съставките на продукта, няма да откриете нищо, което да ви говори за плод или зеленчук, нито самият крем или шампоан ще съдържа сок от рекламираните естетсвени продукти. Всичко, което се съдържа в козметиката ви, е химично съединение, получено в лаборатория като резултат от продължителна изследователска дейност. Фактът, че някои химични съединения или техни призводни се съдържат в някои естествени продукти, дава основание на производителите да наблегнат на тях при рекламата.

Козметичната индустрия е изключително развита. Можете да се доверите на всяка сериозна и доказана качествена козметика, независимо дали в рекламата й присъства плод или зеленчук. Това, че обичате грозде и вярвате, че древните славянки са имали красива коса, защото са си правели балсам от грозде,  не е добра причина да се доверите на определен козметичен продукт, в чиято реклама има грозде. Това, че едно време са се използвали естествени екстракти от растения, не е основание да ги използваме и днес. Реално лабораторно получените и изследвани вещества са достатъчно ефикасни, за да се създава качествена козметика без необходимост от т.нар. „естествени съставки“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино