Колко струват тестовете за коклюш и може ли резултатът да е фалшив

Колко струват тестовете за коклюш и може ли резултатът да е фалшив
A A+ A++ A

Диагнозата коклюш се поставя както в зависимост от клиничната картина, така и при потвърждение с лабораторни изследвания. Те са два вида. Тези по PCR метода се правят в първите дни от инфекцията, а серологичните тестове са препоръчителни през втората, третата и четвъртата седмица от началото на заболяването. Това каза в ефира на „Твоят ден” вирусологът Татяна Николова.

По нейни думи бактерията попада в горните дихателни пътища и в първите дни на заболяването, пациентът е изключително заразен. Изследването за коклюш е с продължителност три астрономически часа.

„Има голямо значение точно кога ще се вземе пробата и дали пациентът вече е взимал антибиотици. Заразният период е около 30 дни, но той силно се влияе от предварително проведено лечение. При взимани антибиотици, пробата може да излезе отрицателна, но това ще бъде фалшив резултат”, обясни Николова. Тя обяви, че цената на изследването ще бъде намалена на 82 лева от 1 май, като то дава резултат за три вида бордетели (бактерии).

„При заболяване от коклюш трябва да ни води на първо място клиничната картина – кашлица, която продължава значително по-дълго, отколкото е нормално”, коментира в студиото на „Твоят ден” ръководителят на лабораторията в Берн д-р Аспарух Илиев.

„Заболяванията от коклюш са коварни с това, че още в края на инкубационният период (3-10 дни), човек може да бъде заразен”, обясни вирусологът проф. Радостина Александрова. Според нея коклюшът започва като обичайно заболяване, но вследствие на него може да бъде увредена повърхността на дихателната лигавица. Когато това увреждане е настъпило, дори бактериите да бъдат унищожени, кашлицата ще продължи, докато лигавицата не се възстанови. Антибиотиците и лечението имат значение, когато започнат на съвсем ранен етап”, каза още проф. Александрова.

По думи на д-р Илиев няма опасност от пандемично разпространение на болестта, а най-рисковите групи са новородените и децата под 12-месечна възраст. Той съветва хората да бъдат особено внимателни към контакт с новородени или бременни жени.

„Жените, които планират да забременеят, трябва да бъдат защитени не само от коклюш, но и от други заболявания. В над 40 държави се препоръчва бременните жени да поставят ваксината срещу коклюш в последния триместър на бременността. Проучвания са показали, че ефективността е най-голяма през този период”, допълни проф. Александорва.

Илиев е на мнение, че ваксините са едни от най-добрите постижения на съвременното здравеопазване и обществото не бива да се страхува от тяхното поставяне.

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?