Добавката на фолиева киселина към храната се свързва с намаляване на рака при децата

Добавката на фолиева киселина към храната се свързва с намаляване на рака при децата
A A+ A++ A

В САЩ от 1996 г. има практика да се добавя фабрично фолиева киселина към зърнените храни. Днес учените откриват, че честотата на някои ракови заболявания при децата е намаляла значително в сравнение с периода преди добавката от фолиева киселина.

Учените от Университета в Минесота, щата Минеаполис, проследяват данните в Националния институт за проследяване на раковите заболявания за периода 1986–2008 г. Резултатите обобщават информацията за 8829 деца, диагностицирани между раждането и 4-годишна възраст.

С около 20% по-малко са случаите на тумор на Wilms (нефробластом) – най-честия детски рак, засягащ бъбрека. С 46% по-малко са случаите на първични невроектодермални тумори – рядка форма на рак с ниска 5-годишна преживяемост дори след химио- и лъчетерапия. Има намаление на честотата на епендимома – вътречерепен тумор, засягащ централната нервна система.

Не са открити промени в честотата на други ракови заболявания като левкемии, астроцитом, медулобластом, невробластом, ретинобластом, хепатобластом, рабдомиосарком и гонадни неоплазми.

Въпросът, който назрява, е дали фолиевата киселина можеда се използва за превенция на рака. Но специалистите предупреждават, че дори данните от проучването да са категорични, не може да се обсъжда фолиевата киселина като единствен фактор.  Възможно е данните да се обяснят и с намаляване експозицията на вредни фактори например.

Фолиевата киселина, приемана като добавка, може да има и обратен, канцерогенен ефект. Нейното влияние върху деленето на ДНК може да доведе до неконтролируемо делене и нови мутации, да активира онкогените. Пручванията по въпроса продължават.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино