Софийският апелативен съд оправда Христо Ковачки

Софийският апелативен съд оправда Христо Ковачки
САС призна Христо Ковачки за невинен за данъчни престъпления. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Магистратите от Софийския апелативен съд (САС) отмениха изцяло присъдата на Градския съд от 14 април миналата година и признаха Христо Ковачки за невинен за данъчни престъпления.

Присъдата все още не е окончателна и тя може да бъде обжалвана пред трета инстанция – Върховен касационен съд, предаде БГНЕС.

До произнасянето и на последната инстанция Христо Ковачки ще е с мярка за неотклонение „подписка“. Мотивите на апелативните магистрати ще станат ясни до месец. Срокът е препоръчителен.

По-рано във вторник прокуратурата поиска 5 години затвор за бизнесмена Ковачки. Делото срещу него стигна до Софийски апелативен съд, след като Градският съд на София го осъди на три години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Софийска апелативна прокуратура пледира, че в хода на производството е доказано извършването на фиктивни сделки.

Според прокуратурата Христо Ковачки е сключвал фиктивни сделки за машини, сувенири и биодизел. По тази схема според обвинението Ковачки избегнал да плати 16 781 960 лева данъци.

Схемата на Ковачки била следната: по документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици са се оказали „кухи“.

Ковачки твърдеше, че сделките не са фиктивни, машините в голямата си част са били за магазини „Европа“ и все още са налични там.

Христо Ковачки бе осъден от Софийски градски съд на 14 април миналата година и получи наказание три години условно и 5 години изпитателен срок.

#Софийски апелативен съд #САС #Христо Ковачки #Ковачки #присъда #данъчни престъпления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници