Тайланд осъди бивш премиер да плати $ 1 млрд. заради популистка политика

Тайланд осъди бивш премиер да плати $ 1 млрд. заради популистка политика
БГНЕС
A A+ A++ A

Сваленият тайландски премиер Инглук Шинаватра се бори срещу заповедта на хунтата да плати глоба от 1 млрд. долара като компенсация за провежданата от нея политика в производството на ориз, пише БГНЕС.

Шринаватра, която е първата жена премиер на азиатската държава, беше свалена от власт от съда дни преди хунтата да вземе властта след преврат през 2014 г. От тогава срещу нея се води цяла мрежа от съдебни дела, за които бившият премиер твърди, че са политически мотивирани. Едно от тях е за престъпна небрежност в политиката по производство на ориз, по което, ако бъде призната за виновна, може да й донесе 10 г. затвор.

Пред съдебната сграда днес Шринаватра заяви пред журналисти, че преди два дена е получила заповед, която изисква от нея да плати 1 млрд. долара за щетите, които са били нанесени от схема в производството на ориз. „Подобна заповед е нарушение на моите права и това не е честно“, каза тя пред свои привърженици пред съд в Банкок.

По-рано Шринаватра е призовавала управляващата хунта да повдигне срещу нея граждански иск в съда, вместо да издава заповед за глоба от 1 млрд. долара – число, пред което личните й активи от 17,4 млн. долара към 2015 г. изглеждат нищожни. Тя сега може да подаде жалба пред административен съд за блокиране или отмяна на заповедта.

По оризовите афери, за които хунтата иска от бившия премиер огромната глоба, правителството на Шринаватра е изкупувало от фермерите оризища на два пъти по-висока цена от пазарната. Поради тази политика Шринаватра се ползваше с голяма подкрепа в североизточните райони на страната, но критиците й я определяха като скъпоструващ на страната и корумпиран популист. Шринаватра продължава да твърди, че нейната политика към производството на ориз е била продиктувана от желание за подпомагане на бедните в тайландските селски райони, които от години са пренебрегвани от свързания с военните елит в Банкок.

През последните десет години партиите, подкрепящи Шринаватра и нейният брат милиардерът Таксин Шринаватра, бивш премиер, свален от власт с преврат през 2005 г., винаги са печелили изборите с подкрепата на гъсто населените, но бедни северни райони. Но техните правителства многократно са сваляни със съдебни решения и военни преврати, подкрепяни от върхушката в Банкок, която се изнервя от политическия възход на брата и сестрата. Според анализатори обвиненията в корупция срещу Инглук Шринаватра се използват, за да бъде легитимиран преврата, доколкото хунтата се опитва да наложи за себе си образа на борец срещу корупцията. Всъщност те целят предотвратяване на завръщането на политическата сцена на политическата династия на Шринаватра.

Таксин Шринаватра от години живее в чужбина в самоналожено си изгнание, за да избегне излежаване на присъда за корупция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници