Лидерите на ЕС се борят с белгийската безизходица за сделката с Канада

Лидерите на ЕС се борят с белгийската безизходица за сделката с Канада
Източник: Uni Europa
A A+ A++ A

Икономическото и търговско споразумение на ЕС с Канада (СЕТА) се очаква да бъде подписано на срещата на върха в Брюксел следващата седмица. Ако до тогава Валония не даде удобрението си, сделката няма да бъде сключена, предаде DPA.

Споразумението CETA, което ще наложи облекчение на потока на стоките чрез премахване на тарифите и търговските бариери между страните-членки на ЕС и Канада, се разглежда като по-мащабно и ще бъде объдено със САЩ.

Диалогът продължи и през нощта, след като правителството на Валоия отказа предложените в четвъртък от ЕС компропмиси, коментира белгийският премиер Чарлз Мичел, като добави, че е водил разговори и с канадския си колега Джъстин Трюдо.

"След радикализацията на позициите във валонското правителство, аз нямам увереност, но следващите през следващите часове трябва да получим повече яснота", допълни Мичел.

"Има воля за напредък по сделката, но не и цялостно решение", коментира валонския премиер Пол Магнет, като добави, че основният проблем остават механизмите на СЕТА да урежда спорове между компаниите и правителствата. Магнет призова за отлагане на срещата на върха между ЕС и Канада, за да има повече време за разрешаване на спора.

Противниците на СЕТА се опасяват, че се дава необоснована мощ на корпорациите, като се отнема възможността на правителството да създават работна ръка, потребители и екологични стандарти.

"Мисля, че отчасти, сме заложници на вътрешната политика на една държава", заяви президентът на Литва Далия Грибаускайт, като добавя, че "двете страни малко виновни", поради осезаема липса на прозрачност в търговските преговори.

Представители на ЕС предупредиха, че ако не се сключи споразумението CETA ще се повдигнат въпроси относно способността на блока да сключва търговски сделки в бъдеще.

В Twitter президентът на Европейския съвет Доналд Туск сподели, че "доверието в Европа е в опасност". "Аз наистина се надявам да си тръгнем с търговско споразумение с Канада," каза естонски премиер Тави Ройвас в Брюксел, където въпросът се обсъжда от лидерите на ЕС.

"Този договор за нас е важен. Канадската икономика е по-голям от руската, така че може да си представите какво означава това за ЕС", допълни Грибаускайт.

Междувременно в петък, румънските власти коментираха, че се обявяват против CETA след като Канада се съгласи поетапно да премахне визовите изисквания за румънските посетители по време на курса на 2017 г., съобщава информационна агенция Медиафакс. България е имала подобни проблеми със сделката.

Лидерите на ЕС също бяха поставили за обсъждане на усилията за опазване на европейската промишленост срещу несправедливо евтиния внос от страни като Китай, който е обвинен от изостренето пренасищане на глобалните пазари на стомана.

"Ние трябва да модернизираме нашите инструменти за търговска защита, но не трябва да се превърнем в протекционисти. Протекционизмът е вреден за всички хора в Европа", каза Ройвас.

#СЕТА #Валония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници