Падат визите за Канада на българи и румънци, имаме писмено уверение

Падат визите за Канада на българи и румънци, имаме писмено уверение
bnr.bg
A A+ A++ A

Румънският президент Клаус Йоханис заяви в петък, че правителството няма вече да блокира споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, след като Букурещ и Отава постигнаха споразумение за отпадане на визите за румънци.

“Постигнахме споразумение с Канада, приемливо споразумение и за двете страни“, каза Йоханис пред журналисти по време на среща на върха в Брюксел. „Румъния вече няма възражение по търговското споразумение с Канада“, допълни той.

Отпадането на визите ще влезе в сила от 1 декември 2017 г.

Въпреки това по думите му, ако броят на нелегалните мигранти надвиши определен праг, Отава запазва правото си да въведе временно изискване за виза, съобщава БГНЕС.

Румъния и България направиха отпадането на визите за Канада от 2017 г. свое основно условие, за да дадат подкрепата си за Общото икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС, известно още като СЕТА.

По-рано тази седмица властите в София също посочиха, че ще оттеглят опозицията си, ако получат писмени гаранции от Отава.

След седем години на преговори и само дни преди официалното подписване, бъдещето на споразумението остава несигурно, тъй като малкият белгийски регион Валония отказва да го подкрепи. По-рано днес лидерът на парламента Пол Магнет заяви, че все още отказва да подпише търговското споразумение, определяйки последните предложения за сделка като „недостатъчни“.

„Усещам, че има воля за напредък, но остават някои трудности... При анализ този (напредък) изглежда недостатъчен“, каза Магнет след поредица от преговори с канадския министър на търговията Кристия Фрийленд. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници