Великобритания посрещна първата група деца-мигранти

Великобритания посрещна първата група деца-мигранти
Нова телевизия
A A+ A++ A

Първата група от около 70 деца без придружители, които са живели в бежанския лагер край френския град Кале, известен като „Джунглата”, пристигна във Великобритания, съобщава Нова телевизия.

Децата бяха прехвърлени в Обединеното кралство въз основа на Дъблинския договор, който предвижда възможност за прием на „най-уязвими” деца под 13-годишна възраст без роднини във Великобритания.

Британското правителство се ангажира до края на годината да приеме първите безпризорни деца от държави в Близкия Изток, които са в бежански лагери в Европа.

Бившият британски премиер Дейвид Камерън заяви, че правителството преговаря за обгрижване на децата бежанци с благотворителната организация „Спасете децата”.

Очаква се до 2020 година Великобритания да приеме до 3000 малолетни бежанци от Близкия Изток и Северна Африка.

Съгласно препоръките на върховния комисар на ООН по въпросите на бежанците, програмата ще обхване безпризорни деца от зони на конфликти, които са най-уязвими да бъдат обект на трудова експлоатация, да бъдат принудени да сключат брак, да бъдат обект на други форми на жестоко отношение и експлоатация.

Миналата година Великобритания обеща да приеме до 20 000 сирийски бежанци до 2020 година. С тях общият брой на бежанците от квотата стига 23 000 души. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници