ООН: Възможна е ядрена война между Индия и Пакистан заради водата

ООН: Възможна е ядрена война между Индия и Пакистан заради водата
Източник: БНР
A A+ A++ A

Първият ядрен конфликт на нашата планета може да избухне не между Руската федерация и Съединените американски щати, а между Индия и Пакистан – заради нарастващите проблеми около достъпа до питейна вода на полуостров Индостан и конфликтите около акваторията на река Инд. Това твърдят учени от Университета на ООН, предава РИА Новости, цитирана от Фокус.

„Басейнът на река Инд е водна „бомба със закъснител“, която може да се взриви във всеки един момент, увеличавайки дефицита на водните ресурси в региона и предизвиквайки непоправими изменения в климата. Има и други конфликти, свързани с достъпа до вода, и ние днес ги анализираме, за да може Земята да излезе на траектория на мирно и устойчиво използване на водните ресурси“, заяви Владимир Смахтън, директор на Института на ООН за водни ресурси, околна среда и здраве в канадския град Хамилтън.

Според учените конфликтът с водните ресурси в Индостан се е изострил в последните години – само преди месец Индия заяви за прекратяване на работата на двустранна комисия по река Инд, управляваща отношенията в тази сфера между Индия и Пакистан от 1960 г. насам, когато двете страни подписват договор за използването на водите на реката.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите