Science: Южна Европа е заплашена да се превърне в пустиня към края на века

Science: Южна Европа е заплашена да се превърне в пустиня към края на века
Източник: adventureclub.bg
A A+ A++ A

 

Френски климатолози прогнозираха превръщането на курортните региони в южната част на Европа в пустини. Посветеното на темата изследване е публикувано в списание „Сайънс” (Science). В резюме за него разказва „Нейчър нюз” (Nature News), предаде БГНЕС.

Европейският юг и по-специално регионите на Лисабон (Португалия) и Севиля (Испания), според учените, ще станат част от обширна пустиня. Това ще се случи към края на XXI век в резултат на глобалното затопляне.

Прогнозите на учените ще се сбъднат ако се запазят съвременните темпове на глобално затопляне. В този случай горите в южните части на Европа, както предполагат учените, ще се оттеглят на север, а тяхното място ще заеме храстовидна растителност. Ако средногодишните температури не се увеличат с повече от 1,5 градуса по Целзий, екосистемата на региона ще оцелее.

Учените отбелязват идентични процеси в югозападните части на САЩ.

В началото на 2016 година горските пожари в западната част на Съединените щати достигнаха рекордни мащаби. През 2015 година бяха опожарени 40,5 хиляди квадратни километра, което също бе рекорд в най-новата история на САЩ. 

#пустини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите