Учени припомнят опасността от новородената пепел заради поредното изригване на вулкан на Камчатка

Учени припомнят опасността от новородената пепел заради поредното изригване на вулкан на Камчатка
http://banskofilmfest.com/
A A+ A++ A

Поредното изригване на вулкан на полуостров Камчатка накара учените да припомнят опасността от свежата вулканична пепел. В понеделник сутринта вулканът изхвърли пепел на височина 6 хиляди метра.

Районът на този вулкан е слабонаселен, няма международни авиационни коридори и в този момент няма туристически групи. В Камчатка има 30 действащи вулкана, чиито изригвания може да бъдат съпроводени от изхвърляния на пепел. Броят и разстоянието, на което може да бъдат отнесени облаците от пепел зависи от мощността на изригването, както и от посоката на вятъра, пише БГНЕС.

Ежегодно на полуострова в активен стадий са между 2 и 5 вулкана, а активната атмосферна дейност може да пренася облаците по територията на цяла Камчатка.

Прясната вулканична пепел може да бъде опасна, тъй като тя се състои от малки и тънки остроъгълни парченца от различни скали и вулканично стъкло. Присъствието на сяра във въздуха, както и на други корозивни елементи може да предизвика различни видове пристъпи при хората, както и отравяния на животните

и водата в откритите водоизточници. Увеличава се възможността от повреди на различни механизми и апаратура. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите