Пламен Орешарски: Плевнелиев бе послушен изпълнител на волята на Борисов

Пламен Орешарски: Плевнелиев бе послушен изпълнител на волята на Борисов
БГНЕС
A A+ A++ A

Силата на президентската институция идва пряко от хората и това дава основание на президента да говори по всяка значима тема. Имаме нужда от надпартиен президент, който да задава национални цели и приоритети.

Това заяви в интервю за БГНЕС независимият кандидат за президент Пламен Орешарски.

БГНЕС: От какъв президент има нужда България?

Пламен Орешарски: България има нужда от надпартиен президент, който да зададе друг тон на политическия и обществен дебат, да бъде добронамерен коректив на изпълнителната и законодателната власт, да задава национални цели и приоритети, да установява външни контакти и да се бори за благоприятно позициониране на страната в регионален и европейски план. И най-важното, да търси това, което ни обединява като общество, а не това, което ни разделя. Няма как партиен кандидат да постигне тези цели.

БГНЕС: Има ли недостатъчно използвани функции на държавния глава, пренебрегвани досега от президентите ни през различните мандати, които биха увеличили ефективността на институцията?

Пламен Орешарски: Нито една от горните функции не бяха използвани достатъчно. Основната причина е, че досегашните президенти бяха партийни фигури, които носеха в себе си недоверието на политическите опоненти и превръщаха президентската институция във филиал на съответната партийна централа.

Ето една съществена причина да се кандидатирам като независим. Аз никога досега не съм бил типичния партиец и няма да стана такъв.

БГНЕС: Една от големите задачи пред обществото ни е да възстанови механизмите на демокрацията и правовия ред. Как може да стане това и каква, според Вас е ролята на президента?

Пламен Орешарски: Ролята на президента досега не е тествана. Нито един президент не си постави задачата да бъде защитник на демократичните принципи, с известно изключение на покойния д-р Желю Желев.

Силата на президентската институция идва пряко от хората и това дава основание на президента да говори по всяка значима тема. Стига да няма партиен лидер, който да казва, че президентът е длъжник на партията му и трябва да се съобразява с тази партия. Така ставаше досега. Този дефект бе ярко демонстриран при настоящия президент, който бе послушен изпълнител на волята на премиера Борисов.

БГНЕС: Живеем в бурни времена. Ако бъдете избран за президент, как бихте подредили по важност проблемите, пред които е изправена пред България?

Пламен Орешарски: Без да ги подреждам по значимост:

Възстановяване на държавността и сигурността на границите в условия на протичащата мигрантска агресия.

Балансирана външна политика – възстановяване на стари партньорства и развиване на нови.

Вътрешни политики за икономическо развитие и борба с бедността.

Създаване на перспективи за реализация на младите хора тук и сега.

Не на последно място, дефиниране на национални цели и политики в по-дългосрочен план, отвъд мандатите на правителствата.

Без да направим страната си по приветливо място за живеене, емиграцията на младите хора ще я обезлюди с всички негативни последици. В сравнение с останалите кандидати, аз имам преимуществото да съм бил и финансов министър, и премиер и да знам проблемите в необходимата дълбочина и сложност за решаване.

БГНЕС: Как бихте използвали правомощията си на върховен главнокомандващ, за да увеличите бойната готовност на българската армия в интерес на опазване на мира и сигурността на държавата и гражданите й?

Пламен Орешарски: Бих поддържал близък диалог с правителствата в търсене на допълнителни възможности за финансиране на армията и рационализиране на нейната структура.

БГНЕС: България и Европейският съюз са изправени пред безпрецедентна мигрантска криза, която не е отминала. Какъв според Вас трябва да бъде отговорът на това предизвикателство?

Пламен Орешарски: Затваряне на границите и прецизно селектиране на мигрантите, които вече са на европейска територия. Изготвяне на програми за тяхното връщане в страните по произход, след като се създадат предпоставки за това.

БГНЕС: Вече повече от 10 години България е член на евроатлантическата общност, но все още заема пасивна позиция – тя не предлага политики, които да са от полза и на нея и на останалите страни-членки. Как ще промените тази ситуация?

Пламен Орешарски: Една добра предпоставка е предстоящото българско председателство на Европейския съюз след малко повече от година. Засега не виждам готовност от страна на българското правителство да дефинира теми, които да са и в български интерес. Прави сте за пасивността ни досега. И не съвсем, през есента на 2013 година от позициите на премиер за първи път разширих обхвата на мигрантската проблематика и с югоизточната сухопътна граница на Съюза. До момента всички акценти на Европейските съвети бяха насочени само към Средиземноморието. Първата проява на финансова солидарност също бе по това време.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите