Новият президент на Ливан е Мишел Аун

Новият президент на Ливан е Мишел Аун
news.bg
A A+ A++ A

Ливанският парламент избра бившия генерал Мишел Аун за нов президент на страната, с което се сложи край на продължилия две години политически вакуум.

Аун, който е християнин и оглавява партията на Свободното патриотично движение, получи подкрепата на мнозинството от депутатите, пише БГНЕС.

Изборът му стана на втори тур, след като на първи той не можа да събере достатъчен брой гласове. Той получи 83 от 127-членния парламент. За избирането му бяха необходими 86 гласа.

Въпреки това победата на 81-годишния Аун беше подсигурена, тъй като зад него застанаха двама от дълго съперничещите си политически лидери – Самир Геагеа от Християн-ливанските сили и сунитският бивш премиер Саад Харири, който се очаква да бъде върнат на поста от Аун.

С неговия избор се слага край на политическата несигурност в страната, която започна след края на мандата на предишния държавен глава Мишел Сюлейман през 2014 г. Близо две години ливанските законодатели не можаха да издигнат нова политическа фигура на неговото място, която да устройва както мюсюлманските, така и християнските партии в страната.

От оставката на Сюлейман досега гласуването за държавен глава е било отлагано 45 пъти заради липса на кворум.

Аун не за първи път се цели в президентството и неговата кандидатура от самото начало е подкрепена от влиятелното сунитско движение „Хизбула“, негови съюзници след изненадващото му насочване към политиката през 2006 г.

Против неговото избиране обаче се обяви председателят на парламента Набих Бери и неговия блок. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите