МП: Още на 12 октомври Захариева поиска увеличение на заплатите в СРС

МП: Още на 12 октомври Захариева поиска увеличение на заплатите в СРС
Източник: 1den.bg
A A+ A++ A

 

Още на 12 октомври т. г. правосъдният министър Екатерина Захариева поиска да се потърсят възможности за увеличаване на заплатите на служителите в СРС в писмо до представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов. Това заявява от Министерството на правосъдието по повод писмото на съдии от Софийския районен съд (СРС) до Министерството на правосъдието, предаде БГНЕС.

„Висшият съдебен съвет следва да изясни какво включва понятието „степен на натовареност“ на орган на съдебната власт, така и да определи тази степен на натовареност т.е. да създаде степенувана система, която да отчита по обективни, реални и единни критерии натовареността на органите на съдебната власт“, пише в писмото.

Министър Захариева дава пример с решение на КС №10 от 15.11.2011 г., според което повишаването на място (съответно и на заплатите) на съдиите и прокурорите от специализираните съд и прокуратура не са нарушение на Конституцията, тъй като причините за това са тежестта на делата, по-голямата отговорност и натовареност, както и степента на сигурност.

„Същите аргументи са относими към възнагражденията на съдебните служителите в равните по степен съдилища. Наложително е количествените показатели на СРС в сравнение с тези на другите съдилища да бъдат взети предвид при определянето на възнагражденията на съдебните служители“, пише министър Захариева до Димитър Узунов.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева ще предложи въпросът да бъде разгледан от пленума на ВСС на заседанието му следващата седмица. 

#СРС #Екатерина Захариева #Димитър Узунов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници