Опашки пред секциите в Пловдив и Разград

Опашки пред секциите в Пловдив и Разград
БГНЕС
A A+ A++ A

Ако може да се съди за деня по сутринта, то избирателната активност в Пловдив днес най-вероятно ще бъде висока, пише БГНЕС.

Още в първите минути след 7 часа, докато някои от комисиите още разпределяха задачите си, пред вратите се наредиха желаещи да гласуват. 307 359 са гражданите на Пловдив с право на глас в изборите за президент и вицепрезидент, право на участие в националния референдум имат 307 347. За първи път право на глас имат 3002 души, навършили пълнолетие в периода след втория тур на изборите за местна власт миналата година. Трима са столетниците. 478 са изборните секции, 14 от тях се намират в болници, домове за стари хора, в затвора. Сред хората, излежаващи присъди, право на глас имат 93 души, 109 са в следствения арест и също могат да гласуват.

Пет са подвижните секции, очаква се те да обслужат 180 души, предварително записани. Допълнително има осигурен транспорт за хора с физически проблеми, които ще бъдат закарани до изборната секция и върнати обратно. В 20 секции на район Централен в Пловдив вотът за първи път може да бъде упражнен с машина. Срокът на гласуване е три минути, а този начин е достъпен само за президентския вот. В Пловдив област- 17 РИК, изборните секции са 532, девет от тях са подвижни и са на територията на общините Асеновград, Брезово, Карлово, Първомай, Садово и Стамболийски. Осем от секциите са разкрити в специализирани социални и болнични заведения.

Машини за гласуване има в три от общините- Асеновград, Първомай и Карлово. Общият брой на хората, които имат право на глас в изборите за президент в Пловдивска област са 302 211, за националния референдум могат да гласуват 302 204 души.

Точно в 7 ч. изборният ден в Разград започна, а до 7,15 вече имаше оформени опашки от чакащи. 138 631 са регистрираните в Област Разград за президентските избори и за референдума. За първи път ще имат право да гласуват 605 младежи, навършили 18 години, а 953 са заличени от списъците. Те са извън страната, поставени под запрещение, лишени от свобода, сменили настоящият си адрес. Изборите се наблюдават от седем социологически агенции.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници