Заловиха лидера на ЕТА

Заловиха лидера на ЕТА
http://www.lainformacion.com/
A A+ A++ A

Единственият лидер на испанската баска сепаратистка организация ЕТА, който все още се укриваше, е арестуван в югозападна Франция, съобщи министерството на вътрешните работи в Париж.

41-годишният Микел Ирасторса беше открит в жилище във френския град Аскен в Пиренеите близо до границата с Франция.

Семейството, което е дало убежище на Ирасторса – 59-годишен испански баск и 56-годишната му съпруга, също е арестувано.

Заповедите за арест за издадени от специалната френска прокуратура за борба с тероризма и тримата заловени ще бъдат изправени пред съдия в Париж.

В петък френските власти започнаха предварително разследване за предполагаеми криминални връзки с терористична организация, информира БГНЕС.

В съобщение на испанските власти се уточнява, че операцията е проведена съвместно и е била насочена „срещу ръководството на ЕТА”.

Испания съобщи, че ще има още арести.

Основана през 1959 година, ЕТА водеше дългогодишна въоръжена борба за независимост на Баската област в Северна Испания и Югозападна Франция, отнела живота на повече от 800 души.

ЕТА обяви примирие през октомври 2011 година, но отказа да предаде оръжията си и се опитва да договори разпускането си в замяна на амнистия или по-леки условия в затвора за около 350 свои членове, осъдени в двете държави.

Новият испански вътрешен министър Хуан Игнасио Сойдо, приветства арестите.

Около 200 души протестираха срещу задържането на Ирасторса в Аскен по призива на няколко баски национални движения.

На 12 октомври Франция и Испания обявиха, че са открили оръжеен склад на ЕТА на 120 км от Париж.

Влиянието на ЕТА в Баския регион намалява, членовете й арестувани и от двете страни на границата и много от тях са в затвора. На свобода са около 20 от тях, смятат испанските и френските власти.

Обществената подкрепа за ЕТА също се стопява, тъй като много баски смятат, че въоръжената борба за независимост е част от миналото. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници