Нагорни Карабах ще си върне историческото название

Нагорни Карабах ще си върне историческото название
http://svobodnaplaneta.com/
A A+ A++ A

Непризнатата Нагорнокарабаска република, населена с арменци част на Азербайжан и неподконтролна на властите в Баку, се готви да смени името си.

Според сепаратистите, които държат територията, тя ще си върне историческото истинско название – Арцах, пише БГНЕС.

Според местния представител на отцепническите власти Ашот Гулян в проекта за нова конституция е предвидена президентска форма на управление.

На 18 октомври президентът на Азербайджан Илхам Алиев предположи, че територията може да получи статут на автономна република, но „никога няма да получи независимост и на историческите земи на Азербайджан никога няма да бъде създадена втора арменска държава”.

„Разумен компромис е възможен: осигуряване на сигурността на населението на Нагорни Карабах, неговото препитание, самоуправление, реализация на различни инвестиционни проекти от страна на Азербайджан. И мирно взаимодействие между двата народа, при условие че териториите извън Нагорнокарабахската автономна област бъдат освободени, така виждаме уреждането на конфликта”, каза президентът Алиев.

Алиев изтъкна, че по отношение на териториалната цялост на Азербайджан компромис не може да има. „Никога няма да се съгласим да дадем независимост на Нагорни Карабах”, посочи държавният глава на Азербайджан.

„Може обаче да има компромис по въпросите на местното самоуправление, на самоуправлението на Нагорни Карабах в бъдеще, ако се споразумеем, това може да стане автономна република”, допълни тогава Алиев.

БГНЕС припомня, че конфликтът за арменския Нагорни Карабах, който по съветско време бе част от Азербайджан, избухна скоро след разпадането на СССР. След последното затишие той бе възобновен на 2 април т.г. от страна на Азербайджан. Тогава армията на Азербайджан започна обстрели срещу военните формирования на сепаратистите в Карабах. На 5 април с посредничеството на Русия бе подписано споразумение за спиране на военните действия, което обаче често се нарушава. Азербайджан смята Нагорни Карабах за своя територия, каквато регионът наистина бе в рамките на СССР. Карабах обаче поиска да се обедини с Армения и през 90-те години на XX век обяви независимост, която не е призната от никого. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници