Иракската антитерористична армия освободи стратегически регион в Мосул

Иракската антитерористична армия освободи стратегически регион в Мосул
http://abcnews.go.com/
A A+ A++ A

Антитерористичните подразделения на иракската армия с подкрепата на бронетанкови части взеха под контрол стратегически район в източната част на град Мосул, съобщи телевизионният канал „Рудав”.

„Девета бронетанкова дивизия започна настъпление срещу позициите на „Ислямска държава” в района Ел Интисар в 7 часа в събота”, е цитиран да съобщава говорителят на командването на операцията Касем Назел. „След десетчасови ожесточени боеве завзехме целия район. Операцията върви по план, продължаваме да се придвижваме към центъра””, уточнява говорителят, пише БГНЕС.

Според получената информация, специалните части са проверили всички къщи в Ел Интисар за скрити джихадисти и заложени мини. Пленени са няколко отряди на ИД, а 200 ислямисти са били ликвидирани.

Телевизионният канал предаде, че бойци на ИД използват минометен обстрел срещу мирни жители, които се опитват да напуснат града.

По данни на Международната организация по миграция от 4 ноември, над 22 000 иракчани са били принудени да напуснат домовете си заради операцията по освобождаването на провинция Найнава и административния й център Мосул.

В петък специалните части на Ирак завзеха от ислямистите шест района в източен Мосул, а придвижването към центъра на града става по-бързо от планираното.

Сухопътната операция по освобождаването на втория по големина иракски град от ИД започна на 17 октомври. Освен правителствени сили, в нея участват кюрдски формирования, шиитски отряди и международна коалиция начело със САЩ.

Повече от две години Мосул е под контрола на „Ислямска държава”. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници