Тереза Мей не иска парламента да не пречи на решенията около Брекзит

Тереза Мей не иска парламента да не пречи на решенията около Брекзит
Haskovo.NET
A A+ A++ A

Тереза Мей, която е премиер на Великобритания, предупреди парламента да не се опитва да поставя пречки пред излизането на Великобритания от ЕС.

В събота Върховният съд постанови, че процедурата по излизането на страната от ЕС трябва да бъде одобрена и от парламента.

По този начин Темида отхвърли аргументите на правителството, че няма да има гласуване в парламента, защото малко повече от половината от британците, но предимно англичани и уелсци, вече изразиха волята си на референдума от 23 юни, гласувайки за излизане от ЕС (или за “Брекзит”), пише БГНЕС.

Британското правителство обяви, че не разбира докрай какви действия изисква от него днешното решения на Върховния съд, но предполага, че става дума за законопроект, който да регламентира началото на преговорите по излизането на страната от ЕС.

„Съдиите взеха решение какво не може да правим, но не и какво може да правим. Ние предполагаме, че става дума за законопроект, който трябва да бъде одобрен от двете камари на парламента“, заяви министърът по въпросите на „Брекзита“ Дейвид Дейвис в интервю за Би Би Си.

Той подчерта, че правителството ще оспорва решението и припомни, че решението за провеждане на референдума бе подкрепено от голямо мнозинство в парламента.

„Така че ние ще обжалваме, за да постигнем по-добри условия за Британия, за растежа, инвестициите, създаването на работни места“, подчерта Дейвис.

В същото време решението на съда създава големи проблеми за страната. Мнозинството парламентаристи се обявяват за съхранение на максимално тесни икономически връзки с Евросъюза. Някои привърженици на „Брекзит“ в парламента вече изказват опасения, че правителството възнамерява без консултации с парламента и с цел защита на границите да мине към „твърд“ „Брекзит“ - тоест да изведе страната от единния пазар, което според тях изобщо не е това, за което те са се обявявали и за което е гласувал британския народ.

На свой ред представители на ръководството на ЕС заявяват, че ще има или „твърд Брекзит“ или никакъв „Брекзит“, което прави ситуацията едва ли не безизходна.

Ето защо, ако правителството не спечели жалбата срещу решението на съда, това може да доведе до протакане за неопределено време на вътрешната британска дискусия по условията за излизане от ЕС и до отлагане на старта на тази процедура. Решението по жалбата на правителството се очаква в началото на декември. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници