Гл. прокурор в Черна Гора: Руски националисти са замесени в опита за преврат

Гл. прокурор в Черна Гора: Руски националисти са замесени в опита за преврат
Front.bg
A A+ A++ A

Няма доказателства, че руската държава е замесена в опита за преврат в деня на парламентарните избори в Черна гора, но разполагаме с факти и доказателства, че са замесени руски националисти, заяви на пресконференция главният прокурор от специализираната прокуратура в Подгорица Миливой Катнич.

Планът е бил да бъде попречено на евроатлантическия курс на Черна гора и на влизането й в НАТО, посочи Катнич.

Прокурорът съобщи, че за подготовката на акцията е била сформирана група от граждани на Сърбия, Черна гора и Русия. Според Катнич организатори на групата са били „националисти от Русия”, които смятали, че „властта в Черна гора начело с министър-председателя Миоло Джуканович не трябва да бъде сменена чрез избори, а да бъде свалена със сила”, информира БГНЕС.

За целта била създадена престъпна организация, която планирала да извърши атентат на 16 октомври в 23 часа.

В нощта на 15 срещу 16 октомври по прокурорска заповед черногорската полиция арестува 20 сръбски граждани по подозрение в подготовка на атентат и преврат вечерта на парламентарните избори.

По данни на държавното обвинение, групата планирала при оповестяване на изборните резултати да нападне събралите се пред Скупщината граждани и полицаи, след това да завземе сградата на Скупщината и да „обяви победа на една от политическите партии”, а освен това да „лиши от свобода министър-председателя на Черна гора”.

Прокуратурата съобщи, че лидер на групата е бившият началник на сръбската жандармерия Братислав Дикич. Той пристигнал рано сутринта на 15 октомври в Черна гора, за да ръководи въоръжаването на членовете на групата преди самото нападение. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници