11 предполагаеми терористи са арестувани в Косово и Албания

11 предполагаеми терористи са арестувани в Косово и Албания
commons.wikimedia.org
A A+ A++ A

Служители на косовското вътрешно ведомство задържаха седем души в три населени места по подозрение в тероризъм и заплаха за националната сигурност, съобщи БГНЕС.

Арестите започнаха в петък в Косовска Митровица, Урошевац и Прищина. Операцията проведоха служители на специалните полицейски части по заповед на специализираната прокуратура.

Посочва се, че при задържането на лицата са били намерени техника и други веществени доказателства, свързани с разследването.

Същевременно, албанската полиция съобщи, че в събота са задържани четирима души по подозрение във финансиране на терористична дейност, набиране на бойци за „Ислямска държава” в Сирия и разпространяване на „терористична пропаганда”.

Медиите информират, че задържаните са предполагаеми членове на ИД, работили под ръководството на джихадисткия лидер Лавдрим Мухаджери и подготвяли атентати на Балканите.

Албания и Косово имат най-голям брой граждани на глава от населението, заминали да се сражават за ИД в Сирия и Ирак.

И двете страни промениха наказателния си кодекс, така че участието във въоръжени конфликти зад граница да се наказва със затвор от 10 години до доживотен.

През май 9 мъже, между които и радикални имами, бяха осъдени от албански съд на различни срокове затвор, най-големия от които е 18 години, за финансирането и набирането на бойци за джихадистки групи в Сирия. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници