Над 34 хил. иракчани са напуснали домовете си от началото на офанзивата в Мосул

Над 34 хил. иракчани са напуснали домовете си от началото на офанзивата в Мосул
Източник: Frognews.bg
A A+ A++ A

 

Около 34 хиляди иракчани са били принудени да напуснат домовете си, след започналата на 17 октомври операцията за освобождаване на град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде БГНЕС.

Както съобщи днес Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, "около 34 000 души са били разселени след началото на започналата преди три седмици военна офанзива, чиято цел е връщането на град Мосул". Припомня се, че "още 39 000 души са били разселени от област Хавиджа от началото на август".

Както се подчертава в доклада, в ООН "са дълбоко загрижени за съдбата на цивилните в зоната на конфликта, включително и трагичната смърт в провинция Киркук на 18 души от вътрешно разселените лица от Хавиджа". Тези хора са били убити в петък при експлозия на камион, с който те са били транспортирани от представители на иракските сили за сигурност.

В тази връзка хуманитарният координатор на ООН за Ирак Лиз Гранде заяви, че всички страни в конфликта "са задължение в съответствие с хуманитарното право да направи всичко възможно, за да защитят цивилното население и да гарантирт достъпа на хората до помощ." 

#ислямска държава #ООН #Мосул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници