Разпитват Асанж след седмица

Разпитват Асанж след седмица
http://trud.bg/
A A+ A++ A

Създателят на социалната мрежа за огласяване и анализ на документи, получени от изтичане на информация WikiLeaks Джулиан Асанж ще бъде разпитан на 14 ноември в посолството на Еквадор в Лондон, съобщи БГНЕС.

„Еквадор се отзова на шведското искане за правна помощ по наказателно дело и разпитът ще бъде проведен от еквадорски прокурор”, се казва в съобщение на шведската прокуратура.

Шведският прокурор Ингрид Исгрен и шведски следовател от полицията са получили разрешение да присъстват на разпита на австралиеца.

Ако Асанж се съгласи, ще му бъде взета и ДНК проба.

„Важното е, че предварителното разследване може да се придвижи, след като бъде проведен разпит на заподозрения”, каза наблюдаващият прокурор Мариан Ню.

Шведските власти искат да разпитат Асанж по отправените му обвинения, че през 2010 година е изнасилил жена. Асанж отрича обвиненията и ги нарича политически мотивирани.

Асанж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон на 19 юни 2012 година, за да не бъде екстрадиран в Швеция.

Той се опасява, че Швеция ще го депортира в САЩ, където го заплашват до 35 години затвор или смъртна присъда за разгласяване на поверителна информация на Държавния департамент.

В Швеция Асанж е обвинен „в принуждаване към действия от сексуален характер и тормоз”, както и в изнасилване.

Първото обвинение повдигна 36-годишна служителка на шведска благотворителна организация. На 13 август 2015 година шведската прокуратура прекрати разследването по отношение на Асанж по този пункт във връзка с изтичането на петгодишната давност. Обвиненията по отношение на друга шведка обаче, остават в сила. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници