Турция инициира среща с ЕС заради критиките срещу задържаните прокюрдски лидери

Турция инициира среща с ЕС заради критиките срещу задържаните прокюрдски лидери
http://www.memoriabg.com/
A A+ A++ A

Турция извика на среща посланиците на държавите от ЕС в страната след поредните критики от страна на Брюксел спрямо начина, по който турските власти провеждат чистки срещу предполагаемите организатори на преврата от 15 юли.

През последните дни редица гласове от Европейския съюз изказаха остри критики срещу Анкара заради ареста на деветима депутати от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), включително и двамата й съпредседатели – Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг.

„Ясно изразихме нашата тревога във връзка с позицията, заета от ЕС“, заяви турският министър на европейските въпроси Омер Челик в телевизионен коментар след необичайната среща с европейските посланици в сградата на своето министерство.

„Намираме се в един много крехък период на отношенията ЕС-Турция... Постоянната опозиция спрямо Турция не е правилната политика“, допълни той, пише БГНЕС.

Челик също така коментира и „расистките“ изказвания, идващи от ЕС, които призовават за спиране на процеса по членство на Турция в ЕС.

По думите му блокът не е показал достатъчна солидарност с Анкара след преврата. „Не е приемливо нашите приятели в Европа да използват едно изречение, за да кажат, че стоят до нас, а след това да използват девет изречения за критики“, посочи той.

Челик също така осъди остро и коментарите, направени по-рано от министъра на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, който сравни чистката в Турция след преврата с методите, използвани от германските нацисти.

„Тук липсват исторически познания“, заяви турският министър. „Настоящата борба на Турция всъщност напомня на тази срещу нацистите след идването им на власт. В сравнение с ФЕТО (съкращение, използвано за т. нар. Фетулахистка терористична организация на Фетхулах Гюлен – бле. ред.) нацистите изглеждат като чираци, като ученици в начално училище“, допълни той.

От началото на масовите чистки в турската администрация, армия, полиция, медии и образователна система над 35 000 души са арестувани, а други десетки хиляди са отстранени от работа.

Първоначално усилията на турската власт бяха насочени основно към предполагаеми членове на мрежата от поддръжници на Гюлен, но впоследствие акции започнаха да се провеждат и срещу представители на кюрдското малцинство в страната, за което няма данни да е било част от опита за преврат. 

#Омер Челик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници