Люксембург: Методите на Ердоган са „нацистки”

Люксембург: Методите на Ердоган са „нацистки”
http://flashnews.bg/
A A+ A++ A

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн допусна въвеждането на икономически санкции на Европейския съюз срещу Турция заради политиката на турския президент Реджеп Ердоган спрямо опозицията и журналистите.

В интервю за радио Deutschlandfunk министър Аселборн изтъкна, че третирането на бившите държавни служители в Турция напомня „методите, използвани по времето на нацизма”, информира БГНЕС.

Външният министър на Люксембург остро критикува развитието на ситуацията в Турция. Според него, президентът Ердоган не зачита върховенството на закона, което е недостойно за държава, която иска да влезе в ЕС. Министър Аселборн каза, че това насочва към въвеждане на диктатура.

Жан Аселборн напомни, че 50 на сто от износа на Турция е за страните от ЕС, а 60 процента от инвестициите в страната също са от общността. „Това е неограничено средство за натиск и в даден момент няма да се откажем от използването му”, каза Аселборн.

В петък по заповед на турската прокуратура бяха задържани 12 депутати от прокюрдската Демократична партия на народите, включително и съпредседателите й Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг.

След това осем от тези депутати бяха арестувани по решение на съда.

Турските власти обясниха действията си с това, че след като беше отнет имунитетът на част от депутатите в парламента, на някои от тях са били повдигнати обвинения.

Тези депутати обаче не се явили, когато били призовани да дадат показания, и затова се наложило да бъдат задържани.

Арестите на депутати предизвикаха острата реакция на лидерите на страните от ЕС. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че действията на Анкара поставят под въпрос устойчивите отношения между ЕС и Турция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници