Заради конфрликта с Русия, НАТО повишава бойната си готовност

Заради конфрликта с Русия, НАТО повишава бойната си готовност
http://rusvesna.su/
A A+ A++ A

НАТО ще приведе в състояние на повишена бойна готовност стотици хиляди бойци заради напрежението в отношенията с Русия. Това казал пред в. „Таймс“ генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, съобщи в. „Ведомости“.

Точната численост Столтенберг не е назовал, но заявил, че това ще е най-голямото засилване на отбранителния потенциал на пакта след края на студената война. Тези действия били обсъждани преди месец, пише БГНЕС.

Бившият постоянен представител на Великобритания в НАТО сър Адам Томсън е на мнение, че в повишена готовност може да бъдат приведени около 300 000 души в близките два месеца. Сега групировка с такава численост може да бъде развърната за 180 дни. Това ще бъдат сили от „втория ешелон“, които трябва да се включат в зоната на бойни действия след сегашната наземна групировка от сили за бързо реагиране, която наброява 5000 души и при необходимост може да бъде разположена на бойното поле за няколко дни. В “Таймс“ също така е отбелязано, че страните от НАТО са се договорили за увеличаване на силите за бързо реагиране до 40 000 души. Адам Томсън припомня, че тази договореност била постигната през февруари 2016 г. и добавя, че вероятно не всички разбират, че това ще бъде сложно и скъпо за изпълнение.

„Напоследък наблюдаваме, че русия значително се е активизирала в много посоки. Видяхме, че Русия стана по-напориста, значително укрепи военната си мощ, утрои военните си разходи от 2000 г. досега, създаде нови военни възможности и използва войските си срещу съседи“, казал Столтенберг. Също така, допълнил генералният секретар на пакта, е видно, че Русия използва пропаганда в страните на НАТО. Поради това алиансът трябвало да отговори.

Столтенберг добавил, че НАТО и Русия може да проведат в близките седмици среща във формата „Съвет Русия-НАТО“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници