Заради "антитръмпизмът" европейците подкрепят Клинтън за президент

Заради "антитръмпизмът" европейците подкрепят Клинтън за президент
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

 

Повечето жители на водещи европейски държави биха искали да видят Хилари Клинтън за президент на САЩ. Това показва социологическо допитване, извършено от френската социологическа компанията Ifop по поръчка на агенция и радио Sputnik, предаде БГНЕС.

Към това мнение се придържат повечето жители на Франция (56%), на Испания (55%), Италия (53%), а също половината немци, 47% от поляците и 36% от британците.

В същото време по последни данни самите американци имат почти изравнени предпочитания към Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. Разминаването в мненията е резултат от информационната кампания на медиите по света в подкрепа на Клинтън. Това се потвърждава минимум от три влиятелни допитвания, според които „повечето американци са убедени в стремежа на медиите да помогнат за президентството на Хилари Клинтън“.

На 18 октомври компанията Rasmussen Reports публикува изследване, според което 56% от допитаните заявиха, че „мнозина в медиите работят Клинтън да стане президент“. При анкета на Университета Съфолк и вестник USA Today, 75% от участниците заявиха, че медиите подкрепя Клинтън, а само 7,9% - Тръмп. Сходни резултати показа и допитването на AP/GfK: 56% от допитаните отговориха, че медиите се отнасят предубедено към Доналд Тръмп (настройват аудиторията срещу него), а 37% смятат, че отразяването на кампанията е равнопоставено.

Сходни са позициите и ба европейските експерти. Ксавие Моро, (Xavier Moreau), редактор на сайта за геополитика Stratpol: "Клинтън е кандидатка на системата и западните медии подкрепят тази система“.

Ето как Диана Джонстън (Diana Jonhstone), американска журналистка и писателка, изкоментира резултатите от допитването във Франция: „Трябва да ви кажа че тази цифра ми се вижда много ниска, като взема под внимание цялата пропаганда на медиите срещу Тръмп и за Хилари Клинтън... 56% подкрепа за Клинтън показва известна съпротива на фанцузите (срещу пропагандата)".

Франсуа-Бернар Юиг (François-Bernard Huyghe), експерт по комуникациите, изкоментира резултатите от анкетата във Франция по следния начин: „Това по-скоро е „антитръмпизъм“, отколкото защита на Хилари, като се отчете, че френските медии постоянно говорят за грешките на Тръмп, сексизма на Тръмп, вулгарността на Тръмп, агресивността на Тръмп. Ето така у французите се е изградило отхвърлянето на Тръмп, правилно или не, това вече е друга тема. Аз по-скоро съм учуден, че с всичко това, което виждаме в медиите, нивото на враждебност към Тръмп сред французите не е достигнало 90 процента“.

Сред европейците е висок процентът на онези, които не желаят да видят нито един от кандидатите за президент на САЩ. Особено висок и този показател във Великобритания – 46 процента. Това дори е повече от онези британци, които предпочитат Хилари Клинтън (36%). В Германия „против всички“ биха гласували 40% от анкетираните, в Испания 31%, в Италия 30% и по 26% във Франция и Полша.

Само 3% испанци, 4% немци, 5% французи, 6% поляци, 8% италианци и 10% британци отговориха, че предпочитат Доналд Тръмп за президент.

Допитването на най-старата френска социологическа компания IFop бе извършено от 22 до 26 октомври 2016 година в Германия (1000 души), Италия (1002), Франция (1004), Испания (1001), Полша (1012) и Великобритания (1012 души). Извадката представлява населението по пол, възраст и география. 

#Хилари Клинтън #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници