Сириец стана "Журналист на годината"

Сириец стана "Журналист на годината"
alaraby.co.uk
A A+ A++ A

Сирийски журналист на свободна практика спечели една от най-престижните награди в журналистиката за работата си на някои от най-опасните места в Сирия. Това съобщи новинарският сайт "Дъ ню араб".

Хади Абдулах беше награден с наградата на „Репортери без граници” (RSF) "Журналист на годината" за отстояване свободата на печата, която за втора година подред отива при репортер от Сирия, информира БГНЕС.

В официално изявление, RSF аргументира избора си със смелостта на 29-годишния Абдулах „да се впуска без колебание в опасни зони, където нито един западен журналист не би желал да посети, за да снима или интервюира цивилните”. Абдулах, който през януари дори беше отвлечен от джихадистката група „Фронт ал Нусра”, „неведнъж се е сблъсквал със смъртта” и е рискувал живота си в името на журналистическата свобода, добавят още от организацията.

В класацията за свобода на словото на RSF Сирия се нарежда на 177-мо място от общо 180 държави за и се води една от най-смъртоносните зони в света за журналисти.

Докладът показва още, че от 2011 г. насам повече от 200 журналисти са били убити на територията на Сирия от правителството на Асад, от въоръжени бунтовници и военни групи, а най-малко 30 са били затворени в държавните затвори. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници