Премиерът на Турция: До края на седмицата ще е готова новата конституция

Премиерът на Турция: До края на седмицата ще е готова новата конституция
http://www.banker.bg/
A A+ A++ A

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, който е и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието, обяви в парламента, че до края на седмицата ще е готов проектът за нова конституция на страната.

„Тази седмица ще завършим преговорите с партиите и ще приключим с работата по проекта за конституция. Това ще стане с участието на всички политически партии и този въпрос повече няма да е част от дневния ред на нацията”, каза Йълдъръм.

Премиерът изтъкна, че с новата конституция и промените в системата на управление на страната окончателно ще бъде погребан периодът на правителствени коалиции в Турция.

По-рано ръководството на Партията на справедливостта и развитието заяви, че проектът за нова конституция ще бъде предаден за обсъждане и гласуване от парламента в началото на ноември.

Независимо от резултата от гласуването във Великото национално събрание, ПСР смята да подложи на референдум въпроса за приемането на новия основен закон.

ПСР няма достатъчно депутати, за да прокара сама конституционните промени, и трябва да търси подкрепа от други партии.

В новата конституция формата на управление ще бъде променена от парламентарна в президентска република. Това се оценява положително от привържениците на ПСР, но останалите партии са против, защото промяната ще даде до почти неограничени правомощия на президента Ердоган и ще подкопае значимостта на парламента при взимането на важни за страната решения. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници