Новият американски боен кораб "Зумвалт" остава без снаряди заради високите цени

Новият американски боен кораб "Зумвалт" остава без снаряди заради високите цени
Източник: Фокус
A A+ A++ A

 

Две седмици след пускането на вода на новия футуристичен ескадрен миноносец „Зумвалт“ на американския боен флот се оказа, че оръдията му ще останат без снаряди, съобщи Defense News, предаде БГНЕС.

Причината е, че снарядите за 155-милиметровите огромни оръдия, способни да поразяват с хирургическа точност цели на 160 км. от тях, струват бройката 800 000 долара. Огромната цена идва от факта, че първоначално беше планирано от този клас кораби да бъдат произведени 28. В крайна сметка бяха купени само три. Първият беше въведен в строя през октомври 2016 г.

Само че за обслужването на оръдейните системи на DDG 1000 с презумпцията, че ще има 28 кораба, бяха разработени високоточни управляеми снаряди Long Range Land-Attack Projectile (LRLAP). Само че при три действащи кораба се оказва, че боеприпасите за тях стават едва ли не бижута, а стойността им скача рядко и става 800 000 долара за бройка. Според информация на Defense News и оръдията, и снарядите са преминали успешно през изпитания и към тях няма претенции. Само че въпреки това ВМС на САЩ се готвят да се откажат от LRLAP поради високите цени.

Американските военни вече подсказват възможността за алтернативни варианти. Сложността за реализирането им обаче идва от това, че автоматичната система за подаване на снарядите към оръдията е разработена въз основа на параметрите на LRLAP. Намирането на боеприпаси със същите размери едва ли ще сполучи, поради което ще трябва да бъде променена цялата програма. И доколкото това едва ли ще стане в близко време, DD1000 ще започнат да дават бойно дежурство без годни за употреба оръдия.

Макар USS Zumwalt да беше включен в състава на ВМС на САЩ в средата на октомври, през следващата година и половина на корабът, чиято стойност възлиза на 4,4 млрд. долара, тепърва ще бъдат поставени и изпробвани бойните му системи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници