Борисов: Близо 1 млрд. европари си чакат, да подбутваме хората да ги вземат

Борисов: Близо 1 млрд. европари си чакат, да подбутваме хората да ги вземат
Преди да започнете да говорите по каквато и да е тема, казвате: Да напомня, енергийна ефективност, конкурентоспособност, подготовка на младите хора за шест месеца, призова Бойко Борисов министрите си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов призова министрите в кабинета да „подбутват“ гражданите да вземат европейски пари по оперативните програми „Конкурентоспособност“ и „Енергийна ефективност“.

„Преди да започнете да говорите по каквато и да е тема, казвате: Да напомня, енергийна ефективност, конкурентоспособност, подготовка на младите хора за шест месеца - и тогава започвате да говорите по друга тема. Просто хората трябва ежедневно да ги подбутваме, да отиват да вземат тези пари“, заръча още министър-председателят в Министерския съвет, цитиран от bTV.

Той даде за пример работата на финансовия министър Симеон Дянков и на икономическия министър Делян Добрев по програма „Конкурентоспособност“.

„Това трябва с пълна мощ да продължи, да се ретранслира, да се мултиплицира... Това е много хубава програма и използвайте всяко ваше по каквато и да е друга линия събиране, особено когато сте в областните градове, да го казвате на хората“, призова Бойко Борисов.

По думите му „хубостта“ на програмата се корени във възможността да се финансират „неща, които са видими и за обикновените работници“.

„С европарите правят покриви, правят съблекални, правят бани, правят стаи за почивка, купуват машини, купуват системи за управление, просто са много видими и много бързо влизат в потребление и реално се усещат от хората. А там стои близо милиард, който си чака да го вземат“, подчерта премиерът.

Той прикани в частност регионалния министър Лиляна Павлова и социалния Тотю Младенов към активно „пропагандиране“ на програмите на ЕС, така че повече хора да се възползват от тях.

Покрай европарите Бойко Борисов не пропусна да обърне внимание и на финансите в България, която наскоро получи похвала от международната рейтингова агенция „Мудис“. Преди дни тя потвърди стабилната си прогноза за икономиката на България.

„Искам специално тук да поздравя още веднъж всички вас, тъй като в доклада на „Мудис“ за годината са отчетени всички наши приоритети и постигнати успехи и констатации. Финансовия министър специално, вътрешния министър специално, правосъдния министър специално, Дончев – за усвояването на еврофондовете, и повтарям всички, които с нещо са допринесли“, поощри екипа си началникът на кабинета.

#„Мудис“ #ОП „Конкурентоспособност“ #Лиляна Павлова #Тотю Младенов #Делян Добрев #Симеон Дянков #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници