148 фирми възстановяват разходи за енергия със задна дата

148 фирми възстановяват разходи за енергия със задна дата
Източник: Dnes.bg
A A+ A++ A

 

8 026 410 лв. ще получи КЦМ АД- Пловдив с влизането в сила на Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възстановяеми източници до 45 дни от днес, когато лично министърът на енергетиката Теменужка Петкова връчи заповедта си на ръководството на компанията, предаде БГНЕС.

КЦМ АД- Пловдив и Биовет- Пещера са първите две компании, които ще възстановят разходите си за периода 1.06.2015- 30.06.2016 година, но освен тях в списъка с фирмите с изрядни документи и отговарящи на всички условия са общо 148 български предприятия. Макар че от години се говори на тази тема, малко е направено, каза министър Петкова- до март миналата година, когато бяха приети поправки в Закона за енергетиката и на тяхна база бе създадена и наредбата.

По същество това е държавна помощ, която трябва да се ратифицира от Европейския съюз. Месеци е отнел този процес, но в крайна сметка е прието възстановяването със задна дата. Намаление на цената на ел енергията от възстановяеми източници имат чуждестранните партньори на българските фирми, докато те са плащали пълния обем. С новата наредба конкурентноспособността им расте, а отстъпката при определени условия достига до 85%, каза още министър Петкова.

Удостоверението, съдържащо заповедта за възстановяването на сумата, бе връчено в присъствието на депутати от ГЕРБ, кмета на града Иван Тотев, работници от комбината.

#фирмите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници