Ковачева „разкри“: Съдът върнал 100 000 лв. гаранция на Братя Галеви

Ковачева „разкри“: Съдът върнал 100 000 лв. гаранция на Братя Галеви
Диана Ковачева прави съобщението по искане на премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, не са били на свобода под гаранция от общо 100 000 лв., а Окръжният съд в Кюстендил е изменил мярката им в подписка и им е върнал парите.

Скандалното разкритие е на правосъдния министър Диана Ковачева след края на правителственото заседание на 30 май, става ясно от стенограмата от Министерския съвет.

Диана Ковачева прави съобщението по искане на премиера Бойко Борисов.

„Това, което научихме от решението на Кюстендилския окръжен съд и не знаехме до този момент, е във връзка с мярката за неотклонение на Братя Галеви, а именно – до този момент ние мислехме, че става въпрос за парична гаранция в размер на 50 000 лв. за всеки от тях. Оказва се обаче, че през декември 2010 г. по искане на защитниците на Братя Галеви с определение Кюстендилският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение от парична гаранция в подписка за всеки един от тях. Подписката е най-леката възможна мярка за неотклонение“, обяснява министърът на правосъдието Диана Ковачева.

„Това означава, че 100 000 лв., които се смяташе досега, че са налични като парична гаранция и могат да бъдат усвоени от държавата в резултат на отклоняването на Братя Галеви, на практика са им върнати“, обяснява още Диана Ковачева.

Тя посочва, че към момента и двамата са в нарушение на взетата мярка, защото са променили местоживеенето си, без да уведомят за това съда.

По думите на правосъдния министър, когато са освободени под парична гаранция, Братя Галеви могат да се оправдаят, че не са разбрали за постановената им осъдителна присъда, но когато мярката е подписка, това вече е невъзможно.

„В този случай, отклонявайки се след постановяването на присъдата, на практика те са в нарушение на взетата мярка, защото са били длъжни да уведомят съда за промяната на местожителството си и изобщо промяната си“, обяснява Диана Ковачева.

В интервю пред „Медиапул“ седмица по-рано обаче министърът на правосъдието подробно обяснява за изготвен анализ на противоречивата практика на съдилища по налагане на мерките за неотклонение на осъдените на втора инстанция.

Правосъдното министерство е изготвило този анализ заради различните присъди на първа и втора инстанция срещу Братя Галеви, които първо бяха оневинени от Кюстендилския окръжен съд, а след това осъдени от Софийския апелативен съд, но те останаха задължени единствено да ходят да се подписват в полицията.

В интервюто Ковачева дава ясно да се разбере, че знае за изменените мерки за неотклонение на Пламен Галев и Ангел Христов, отбелязва „Медиапул“.

#Министерски съвет #подписка #гаранция #Диана Ковачева #братя Галеви #Ангел Христов #Пламен Галев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници