Топ 5 на най-великите умове в историята на човечеството

Топ 5 на най-великите умове в историята на човечеството
Източник: cont.ws
A A+ A++ A

Кои са 5-те най-велики умове в човешката история? Те са от различни епохи и са подредени по начин, който представя силата на техните идеи и тяхното въздействие върху света, предаде Нова тв.

5. Аристотел

Аристотел е гръцки философ и учен, роден в град Стагира. Баща му Никомах умира, когато Аристотел е бил дете. На 18 години Аристотел се присъединява към академията на Платон в Атина и остава там до 37 години. Неговите съчинения обхващат много теми, включително физика, биология, зоология, метафизика, логика, етика, поезия, театър, музика, психология, теология, анатомия и география.

4. Галилео Галилей

Галилео Галилей е италиански физик, астроном, астролог и философ. Играе важна роля в научната революция през Възраждането. Неговите постижения са подобренията на телескопа и наблюденията на Венера и Юпитер. Галилео Галилей открива спътниците на Юпитер, по-късно наречени Галилееви спътници, и също така описва фазите на Венера. Смята се, че той първи е използвал телескоп, за да наблюдава нощното небе.

3. Алберт Айнщайн

Айнщайн е роден в Германия. Той е физик, теоретик, писател и философ. Работата на Айнщайн става известна с неговото влияние върху философията на науката. Той разработва общата теория на относителността - един от двата стълба на съвременната физика. Името му се свързва с формулата за еквивалентност на масата и енергията. Публикува над 300 научни труда и над 150 други разработки. Получава почетни докторски степени от различни европейски и американски университети. През 1921 година получава Нобелова награда за физика и особено за откриване на закона за фотоелектричния ефект.

2. Исак Нютон

Нютон е английски физик и математик, широко признат за един от най-влиятелните учени на всички времена и като ключова фигура в научната революция. Неговата книга, публикувана за първи път през 1687 година, полага основите на класическата механика. Нютон посява семената за бъдещото развитие на оптиката. Той споделя своя успех заедно с Готфрид Лайбниц за развитието на висшата математика.

1. Леонардо Да Винчи

Да Винчи е италиански енциклопедист, художник, скулптор, архитект, музикант, математик, инженер, изобретател, анатом, геолог, картограф, ботаник и писател. Смятан е за един от най-големите художници на всички времена и може би най-разнопосочно талантливия човек, живял някога. Неговият гений е олицетворение на Ренесансовия човек, събуден от дълъг сън, жаден за знания.

#Аристотел #Алберт Айнщайн #Исак Нютон #Леонардо да Винчи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници