Турският правосъден министър: Заключенията от доклада на ЕС за напредъка са неоснотвателни и далеч от истината

Турският правосъден министър: Заключенията от доклада на ЕС за напредъка са неоснотвателни и далеч от истината
http://bnr.bg
A A+ A++ A

Огласеният доклад за напредъка на Турция към ЕС категорично не се приема от властта в страната, правосъдният министър Бекир Боздаг го определи като предубеден, субективен и много далеч от истината, пише БГНЕС.

В разпространено до медиите писмено изявление Боздаг подчертава, че заключенията в доклада за неоснователни, особено в частта за съдебната система и политическия натиск върху нея. Той отправя критики към авторите на доклада, които са се срещали с турски официални лица, но не са отделили никакво място за техните позиции в документа и поради това той е необективен.

„Докладът съдържа съществени грешки и неоснователни обвинения, въпреки, че ние сме споделяли в пълна прозрачност всичките си действия. Не е оценена и епичната битка на президента, парламента, министър-председателя и правителството, политическите партии, гражданското общество, медиите и най-вече на турския народ срещу опита за преврат от 15 юли. Не се акцентира върху демокрацията, човешките права, върховенството на закона и националната воля в борбата срещу терористичните организации, на които посегна Фетхуллах Гюлен, а това са ценностите на ЕС. За терористичната организация ФЕТО на Гюлен се използва понятието „движение“, което ние посрещаме с огромно съжаление и огорчение. Ако срещу президента на една европейска държава и семейството му бъде извършен атентат, ако бъдат бомбардирани президентството и парламентът, ако срещу народа тръгнат танкове и оръжия, и равносметката от това са 246 убити и 2 194 ранени, какво щяха да изпитат европейските държави? Кървавата терористична групировка на Гюлен е определена като движение, а ние сме подложени на остри критики заради отстранените от работа съдии и прокурори, членове на ФЕТО, срещу които е започнато разследване“, посочва Боздаг.
Той подчертава, че Турция е демократична и правова държава, независимостта на съдебната система е регламентирана в конституцията, а това е гаранция за независимостта и безпристрастността на магистратите, които работят в среда без страхове, натиск и тревога. Според него журналистите в затворите са там не защото работят в медиите, а заради тежки престъпления като убийства, измами и фалшификации, участие в терористични групировки, действия срещу държавата и др. Правосъдният министър отхвърля и заключенията в доклада по отношение на свалените имунитети на много депутати и на арестуваните политици.

„Никой в тази демократична страна не може да си позволи лукса да бъде призован в следствието или съда и да не се яви, законът е еднакъв за всички. Прилаганите в условията на извънредното положение мерки не нарушават и не променят в никаква степен ежедневието на народа, нито ограничават някакви основни права. Не могат да се приемат и твърденията за изтезания в затворите, напротив, въведени и действащи са европейските стандарти. Подобни заключения представляват целенасочена негативна пропаганда срещу Турция, водена от определени кръгове и не е случаен фактът, че позициите на турските официални лица не са залегнали в доклада. Досега винаги сме приемали с внимание всички обективни, честни и конструктивни критики от страна на международните институции и организации, но категорично не приемаме така подготвения доклад за напредъка на страната“, подчертава министърът на правосъдието Бекир Боздаг.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници