Племената в Перу влязоха в битка. Има загинал от огнестрелно оръжие

Племената в Перу влязоха в битка. Има загинал от огнестрелно оръжие
Източник: teleSUR
A A+ A++ A

 

При сблъсъци, избухнали в Перу между племена, запазили първобитния си начин на живот, загина един човек, а двама са ранени, съобщи зам.-министърът на културата Алфредо Луна, предаде БГНЕС.

Номади от племето машко-пиро атакували с лъкове представители на племето науа в джунглата близо до град Санта Роза де Серхали в региона Укаяли, предаде агенция Ройтерс.

Няколко души от науа имали и огнестрелни оръжия и загиналият бил покосен от случаен изстрел. Двама души са ранени от стрели. Племето машко-пиро вече сто години се препитава от лов и събирана в джунглата храна в тропическите гори на Перу и Бразилия и избягва контакти с външния свят.

Незаконното изсичане на гори, наркотрафикът и златотърсачите през последните години все по-често принуждават коренните жители да напускат предоставената им територия.

Миналата година правителството на Перу се принуди да наруши политиката на изолация на първобитните племена и се опита да се свърже с машко-пиро, които вече стигат до околностите на близки градове и са убили с лъкове няколко местни жители.

Според зам.-министър Луна, племето машко-пиро в Амазония не надвишава по брой 4000 души. Начинът им на живот, обаче, прави машко-пиро крайно уязвими за всякакви болести, разпространени в цивилизования свят. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници