Голям брой от престъпниците в затворите на Запад са южноевропейци

Голям брой от престъпниците в затворите на Запад са южноевропейци
Източник: bTV
A A+ A++ A

 

Най-много чужденци сред затворниците в страните от ЕС са румънците – 34% (11 500), следвани от поляците –15% (4 400), съобщи „Русская Германия“, цитирана от БГНЕС.

Официалните статистически органи на ЕС и повечето страни членки не водят статистика за това колко са чужденците в европейските затвори. Броят им може да бъде научен само по отчетите на самите затвори, поради което съставянето на обща картина не е лесно. Възможно е съзнателно да не се води такава статистика, за да бъдат избегнати ксенофобски настроения. Международна група журналисти решили да запълнят тази празнота в знанията на обществото.

Водещи сред европейската престъпна емиграция се оказват румънците. 34% от всички излежаващи присъди чужденци, или 11 500 души, са румънски поданици, намиращи се в затвори в различни страни зад граница. Според „Русская Германия“ реалните числа може да са значително по-високи. Авторите на проучването предупреждават, че не са получили информация от абсолютно всички затвори.

Най-много румънците „са се влюбили“ в италианските затвори – там те са представени от около 3 хиляди души. Следват Испания, Германия и Франция, в чиито затвори лежат по около 2000 румънци.Въпреки че немата за румънските затворници активно се използваше в навечерието на реферундума във Великобритания за излизане от ЕС, в тази страна има по-малко от 1000 затворници, т.е. почти толкова, колкото има и в Австрия. Друга особеност на емигрантите от Румъния е, че те могат да бъдат открити на практика в затворите на всички страни от ЕС.

На второ място, със значително изоставане от румънците, в европейските затвори са поляците, които представляват 15% от всички излежаващи присъди чужденци, или 4 400 души. От тях почти 2500 се намират в германски затвори, а два пъти по-малко – в британски.

На трето място в класацията са литовците – 6% или 2 000 души. От тях по около 500 души има в германските и в британските затвори. Сред имигрантите от проспериращи държави най-висока престъпна активност демонстрират холандците (4%, 1.3 хиляди души), обаче те най-вече действат в съседните страни - Германия, Белгия и Франция. Германските граждани съставляват само 1,7% от чуждестранните затворници, или 580 души.

#ЕС #румънците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници