Иванов: Новата газова връзка гарантира енергийна сигурност и независимост

Иванов: Новата газова връзка гарантира енергийна сигурност и независимост
Източник: Демокрация днес
A A+ A++ A

 

„Изграждането на новата междусистемна газова връзка между България и Румъния е важен фактор за гарантиране на енергийната сигурност и енергийната независимост на България и на Югоизточна Европа, предаде БГНЕС.

Проектът съответства изцяло на изискванията на Европейския енергиен съюз и е практически принос в постигането на целите на европейската енергийна стратегия за междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните от региона“. Това заяви председателят на КЕВР доц. д-р Иван Иванов на церемонията край гр. Мартен, Русенско, където беше официално открита и въведена в експлоатация българо-румънската интерконекторна газова връзка „Русе-Гюргево“, съобщиха от КЕВР.

Изтъкнато беше, че успешното завършване на проекта е плод на много добрите двустранни взаимоотношения и на съвместните усилия, както на ниво правителства, така и на всички компетентни държавни институции, в това число и регулаторните органи на двете страни. Благодарение на отличните връзки между българския и румънския регулатор беше приета нормативната регулаторна уредба, отваряща пътя за реализацията и бъдещата дейност на интерконекторната връзка в съответствие с европейските изисквания, каза председателят на КЕВР.

„Пускането в експлоатация на новия интерконектор е много силен знак за успешна диверсификация на доставките на природен газ за България, както и на доставки от България към Източна и Централна Европа. Реална полза от гарантирането на постоянни и сигурни доставки на синьо гориво ще имат битовите и индустриалните потребители в България и Румъния, което неминуемо допринася за икономическия просперитет на двете страни“, заяви доц. Иван Иванов.

В заключение той изрази увереност, че през следващите няколко години държавите на Балканите с ускорени темпове предстои да преначертаят енергийната карта на региона, с което да дадат своя принос за изграждане на новата енергийна архитектура на континента. 

#България и Румъния #КЕВР #Иван Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници