Полша отбелязва Деня на независимостта, откриха храма Божествено провидение

Полша отбелязва Деня на независимостта, откриха храма Божествено провидение
БГНЕС
A A+ A++ A

Светският и религиозният елит в Полша присъства на откриването на огромната църква Божество провидение, която Варшава очакваше от 225 години, пише БГНЕС.

Тържествена литургия в присъствието на президента Анджей Дуда и министър-председателката Беата Шидло беше началото на поредица от патриотични церемонии по случай 98 години от възстановяването на независимостта на Полша през 1918 година.

Ревностни католици, през 1791 година поляците решават да благодарят на Бога за новата си конституция. Парламентът гласува да се издигне базилика и първият камък е положен през 1792 година. Две седмици по-късно обаче руската армия пресича границата и свободна Полша вече е само спомен, отбелязва АФП.

Независимостта е възстановена на 11 ноември 1918 година и това е нов повод базиликата да бъде построена. Но нападението на хитлеровите войски през 1939 година отново осуетява плановете.

След 1945 година комунистическите власти спират проекта. Кардинал Юзеф Глемп инициира възобновяване на строителството след падането на Берлинската стена като изтъква, че свободата е още едно основание за издигането на храма.

Предстоятелят на полския епископат архиепископ Станислав Гадецки цитира днес покойния папа Йоан Павел Втори, че трябва да се отнасяме „отговорно” към свободата и да се противостои на ”арогантността на властимащите”.

Строителството, финансирано с дарения от 100 000 души, стартира през 2003 година и досега е погълнало 50 милиона евро. Нужни са още 7 милиона евро за довършителни работи, тъй като витражите и изписването още не са готови. Държавата е осигурила средства само за музея към храма.

Акустиката в храма е на много високо ниво и в него ще има и концерти. Осветлението може да се променя тематично. По случай празника 11 ноември светлините бяха в националните цветове – бяло и червено.

Сградата представлява ротонда с висок купол, но силуетът й стана повод за критики, тъй като имаше мнения, че отвън храмът прилича на огромен прибор за изстискване на лимони.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници