При първото си посещение в Беларус, Ердоган откри джамия в Минск

При първото си посещение в Беларус, Ердоган откри джамия в Минск
http://www.rferl.org/
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган е на официално посещение в беларуската столица Минск, където заедно с колегата си Александър Лукашенко откриха нова джамия за 2 500 души, пише БГНЕС.

На летището той и съпругата му бяха посрещнати с хляб и сол, а пред девойките в национални носии гостът изрази радостта си от закъснялата визита. Последва официална церемония с участието на премиера Андрей Кобяков и турската посланичка в Минск Кезбан Нилвана Дарама. В делегацията са и вицепремиерът Нуман Куртулмуш, външният министър Мевлют Чавушоглу, министрите на икономиката Нихат Зейбекчи, на търговията и митниците Бюлент Тюфекчи и на горите и водите Вейсел Ероглу, както и ръководителят на Диянета /дирекцията по вероизповеданията/.

Това е първото посещение на ниво президент от Турция в Беларус, уточнява Анадолската агенция. Довечера ще се състои бизнес-форум с участието на представители на 200 турски фирми и 300 местни. На церемонията по откриването на ислямския храм Ердоган заяви, че изграждането му е историческо събитие и изрази съжаление, че подобна красива гледка е невъзможна в много страни. Съвместното съжителство на различните религии, култури и вероизповедания под един покрив не е заплаха, това е визията на Беларус за бъдещия растеж в условията на мир и сигурност и страната заслужава да заеме мястото си на международната арена, допълни той. Той подложи на критики европейските държави заради демонстрациите на нетолерантност спрямо бежанците и религиозните различия, които, според него, се разпространяват като чума.

Джамията в Минск, датирана от 15-и век, е била разрушена през 1962 г. заради проект за изграждането на хотел, а новото й строителство започва през 2014 г. като подарък от турския Диянет за местните мюсюлмани, стана ясно по време на церемонията. След разпада на СССР Беларус отвоюва своята независимост през 1991 г. и 3 г. по-късно е учредена Мюсюлманска лига. В страната живеят общо 100 000 мюсюлмани, сред които 15 000 местни татари. Разрушената джамия е била изцяло от дърво в класически османски стил, а проектът за новия храм е съобразен с оригиналната архитектура и е добавен още един етаж. Построена е върху 2 800 кв. метра, капацитетът й е 2 500 души, а подаръкът от Диянета струва близо 7 млн. долара. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници