Към 13.00 часа избирателната активност е 27,2% (Обновена)

Към 13.00 часа избирателната активност е 27,2% (Обновена)
БГНЕС
A A+ A++ A

Към 13.00 часа избирателната активност за страната на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент, е 27,2%.

Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев, пише БГНЕС.

1 847 338 избиратели са гласували до момента.

Най-високата активност до момента е в Смолян-32,69%.

Александър Андреев заяви още, че най-ниската избирателна активност до момента е отчетена в Кърджали-17,34%.

Избирателната активност в частичните местни избори за кмет на район „Младост” е 28,24% или 25 081 избиратели са гласували до момента от общо 88 813.

Андреев съобщи, че избирателната активност е по-висока от първия тур. Тогава тя е била 26,20% или 1 790 608 гласували избиратели.

От своя страна говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че по отношение на предизборна агитация има няколко еднородни сигнала, свързани с изявление на премиера Бойко Борисов след упражняване на правото си на глас. Твърди се, че е извършена предизборна агитация. ЦИК изиска от СЕМ съответния материал, за да може да прецени дали в сигнала има данни за извършване на агитация, тъй като към сигнала не беше приложен никакъв доказателствен материал.

Няма постъпили сигнали за нарушения на изборния процес извън страната.

Нейкова посочи, че към 13.00 часа в ЦИК са постъпили 42 сигнала и жалби, свързани с нарушения в изборния ден. 21 от тях са свързани с нарушения в организацията на работа на СИК-ове, 7 са нарушения, според избиратели при упражняване правото им на глас.

За нарушение на чл. 205 от ИК са 12 на брой. Това е разпоредбата, която забранява огласяване от допитване до общественото мнение за изборите преди края на изборния ден. Сигналите са свързани с това, че някои доставчици на медийни услуги публикуват такива данни, което е недопустимо. ЦИК е постановила 4 решения за установяване на нарушения на тази разпоредба на съответния доставчик на медийна услуга. За някои доставчици на медийни услуги може и да няма подаден сигнал или жалба, но това не значи, че нарушението може да бъде извършвано.

„По отношение на избирателите преобладават сигналите, свързани с това, че когато пускат в избирателната кутия бюлетината след отбелязване на вота си, тя се отваря. Не веднъж от тази сутрин препоръчахме след като избирателят е гласувал, сгънал бюлетината на две, след откъсване на номер и бъде поставен вторият печат, СИК връща бюлетината на избирателя и той може да я сгъне още веднъж преди пускане, за да не се притеснява, че гласът му ще бъде разкрит”, каза Камелия Нейкова.

Тя поясни, че от район Плевен е имало сигнал, че в някои СИК-ове не позволяват на избирателите да сгъват още веднъж бюлетината си, което не е правилно. ЦИК се свързал с тази СИК, която предприе мерки. „На територията на 24 район в София също има сигнал, че в някои избирателни секции при подаване на бюлетината в началото на гласуването, номерът на ъгълчето е било откъснато предварително. Този номер не се откъсва предварително”, припомни Нейкова. 

#2%

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници