Консервативният блок на Меркел решава в понеделник кого да подкрепи за президент

Консервативният блок на Меркел решава в понеделник кого да подкрепи за президент
Източник: news.old.expert.bg
A A+ A++ A

 

Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел ще реши в понеделник дали да подкрепи кандидатурата на външния министър от Социалдемократическата партия (СДП) Франк-Валтер Щайнмайер за президент на страната, или ще издигне своя номинация, съобщават партийни източници, предаде БГНЕС.

Новината идва след последната среща на лидерката на Християндемократическия съюз (ХДС) и ръководството на двамата й коалиционни партньори – Хистиянсоциалния съюз (ХСС) от Бавария и СДП. Ръководството на трите партии от месеци води спорове за това кого да номинират като наследник на 76-годишния Йоахим Гаук, който се оттегля от поста заради напредналата си възраст.

Новият държавен глава трябва да бъде избран на 12 февруари от парламента и делегати от 16-те федерални провинции в Германия. Лидерът на СПД Зигмар Габриел, който е и вероятен опонент на Меркел за канцлерския пост на изборите през 2017 г., заяви, че СПД иска ветеранът Щайнмайер да поеме поста на президент. Това увеличи напрежението върху ХДС и ХСС да излязат с достойна по сила кандидатура, което обаче е без успех до този момент.

Сред възможните кандидати германската преса посочва някои от най-известните имена на десницата – председателят на парламента Норберт Ламерт, финансовият министър Волфганг Шойбле и министърът на отбраната Урсула фон дер Лейен. Досега обаче те дадоха заявки, че нямат интерес към поста. В неделя Габриел отново посочи желанието на неговата партия Щайнмайер да стане президент по време на тристранната среща с десния блок.

Пред ХДС и ХСС предстои да решат в понеделник дали да се съгласят с искането на левицата или да й се противопоставят, посочва източник от блока на Меркел. Ако те подкрепят Щайнмайер това ще му гарантира избиране на поста. Ако обаче издигнат своя кандидатура това ще отвори път на поредица от гласувания, победителят от които ще бъде решен с обикновено мнозинство. 

#Ангела Меркел #Франк-Валтер Щайнмайер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници