Консерваторите на Меркел я предадоха, на президентските избори ще гласуват за друг (Обновена)

Консерваторите на Меркел я предадоха, на президентските избори ще гласуват за друг (Обновена)
http://hashtag-bg.com/
A A+ A++ A

Лидерите на управляващата в Германия коалиция – Християндемократичния съюз на Ангела Меркел, Християнсоциалният съюз от Бавария и Социалдемократическата партия, се договориха да подкрепят кандидатурата на външния министър Франк-Валтер Щайнмайер за президент на страната.

Това съобщи днес телевизионният канал NTV.

Решението за подкрепа на кандидатурата на Щайнмайер е било взето днес след телефонен разговор между Меркел, лидерът на ХСС Хорст Зеехофер и членове на ръководството на техните две партии.

С подкрепата на консерваторите става почти сигурно, че именно Щайнмайер ще е новият президент на Германия.

Ръководството на трите партии от месеци води разговори за това кого да номинират като наследник на 76-годишния Йоахим Гаук, който се оттегля от поста заради напредналата си възраст.

Лидерът на СПД Зигмар Габриел, който е и вероятен опонент на Меркел за канцлерския пост на изборите през 2017 г., заяви по-рано, че СПД иска ветеранът Щайнмайер да поеме поста на държавния глава.

Федералното събрание – специалният орган, който се свиква за избора на президент, ще заседава на 12 февруари. То се състои от 1260 делегати, половината от които са депутати от Бундестага, а другата половина – представители на регионалните парламенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници