Прокуратурата в Швеция разпитва Асанж по обвиненията за сексуално насилие

Прокуратурата в Швеция разпитва Асанж по обвиненията за сексуално насилие
Източник: HiComm
A A+ A++ A

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асанж ще бъде разпитан от прокурори в еквадорското посолство днес – пореден обрат в продължилата с години сага около неговото издирване за сексуални престъпления, предаде БНТ.

В Швеция основателят на "Уикилийкс" е обвинен "в принуждаване към действия от сексуален характер и тормоз", както и в изнасилване. Първото обвинение е повдигнато от 36-годишна служителка на шведска благотворителна организация. На 13 август 2015 година шведската прокуратура прекрати разследването на Асанж по този пункт заради изтичането на петгодишната давност. Обвиненията на друга шведка обаче, остават в сила.

През май шведският съд потвърди заповедта си за ареста на австралиеца, отхвърляйки заключенията на работна група на ООН, според която престоят на Асанж в посолството се равнява на неправомерен арест.

Австралиецът, който в момента е на 45 години, се укрива в сградата на еквадорското посолство вече повече от четири години – от юни 2012 г. Той поиска убежище от Кито заради опасения, че възможното му отвеждане в Швеция би довело до екстрадиция в САЩ, където е издирван за разпространение на секретни американски документи във връзка с войните в Афганистан и Ирак.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници