„The New York Times”: Избирането на новите президенти на България и Молдова е добра новина за Путин

„The New York Times”: Избирането на новите президенти на България и Молдова е добра новина за Путин
digwithin.net
A A+ A++ A

Резултатите от изборите за президент в България накараха настоящия премиер да обяви, че подава оставка, предизвиквайки предсрочни избори идната пролет, посочва американското издание.

Резултатите от балотажите на изборите за президент и в България, и в Молдова, са допълнителни доказателства, че национализмът по цял свят е във възход и са поредната добра новина за президента на Русия Владимир Путин, който се опитва да отслаби връзките между държавите в ЕС и да подкопае международните санкции срещу Москва. Путин приветства топло и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, пише „Ню Йорк таймс”, цитирани от БГНЕС.

Растящият национализъм, движен от отхвърлянето на западните либерални нагласи и подклаждан от най-голямата бежанска криза след Втората световна война, допълнително „разръфва” връзките между много държави от Евросъюза, а популистките искания за национален суверенитет все повече заглушават призивите за единство на Запада.

Същевременно, непомръдващите нива на корупция и изоставащите в развитието си спрямо Запада икономики подтикнаха нарастващ брой гласоподаватели в региона да гледат по-одобрително на Путин.

Запитан кой град смята да посети най-напред – Москва или Вашингтон, българският победител Румен Радев каза, че има намерение да поддържа тесни взаимоотношения и с двете столици и похвали Тръмп за по-топлото му отношение към Путин.

Подобно на други популистки лидери, Радев е възприел твърда антиимигрантска позиция, обещавайки да защити България, която граничи с Турция, от това да стане „мигрантското гето на Европа”.

Той обеща също да възстанови връзките с Москва и да настоява за край на международните санкции срещу Русия, наложени след завземането на Крим. България остава силно зависима от Русия в енергетиката и търговията и като главен източник на туристи през лятото.

„Големият въпрос е дали Радев ще превърне политическото говорене по време на кампанията в действия”, каза Даниел Смилов – програмен директор на Центъра за либерални стратегии. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници