Австрия не иска да се преговаря с Турция за членство в ЕС

Австрия не иска да се преговаря с Турция за членство в ЕС
http://nn.by/
A A+ A++ A

Австрия не е съгласна да бъде открита нова глава по преговорите за членство на Турция в Европейския съюз. Това заяви днес външният министър във Виена Себастиан Курц след връщането си от извънредната среща на европейските дипломати по повод избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, пише БГНЕС.

„Ако става въпрос за отварянето в близките месеци на нова глава, то Австрия няма да подкрепи това“, заяви той, допълвайки, че „за днешната Турция няма място в ЕС“.

Курц също така посочи, че позицията му обаче не се отнася до цялостните преговори на Турция за членство. По думите му исканията на Анкара за ускоряване на процеса по присъединение и отпадане на визовите ограничения „не могат да бъдат изпълнени“.

Австрийският министър също така допълни, че по-голямата част от европейските страни предпочитат да си затварят очите за ставащото в Турция. „Периодично у мен се появяват опасения, че някои в Европа предпочитат да дават вид, че нищо не се случва в Турция и не искат да го обсъждат... Истината е, че Турция се развива в една все по-негативна посока“, посочи още той.

В същото време по-рано днес еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че се надява в скоро време външните министри от общността да се обединят около единна позиция по отношение на Турция.

„Надявам се, че ще получим ясна позиция на страните членки на ЕС за това как те гледат на тези неща“, каза Хан. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници