Задържаха командир от ИД в Судан, осъден в Италия за тероризъм

Задържаха командир от ИД в Судан, осъден в Италия за тероризъм
Източник: www.webcafe.bg
A A+ A++ A

 

Командир от групировката „Ислямска държава“, който е бил осъден в Италия за терористична дейност, бе задържан в Судан, съобщи италиански сенатор Джакомо Стуки, предаде БГНЕС.

Стуки, който председателства парламентарния комитет, който отговаря за италианските тайни служби, посочи, че те са изиграли ключова роля за издирването на тунизийския екстремист, известен с името Абу Насим. Истинското му име е Моез Фезани и доскоро е командвал бунтовниците в базите на ИД в Сабрата, северозападна Либия. Според разузнавателните служби Насим е живял като по-млад в Италия, после се е бил в Афганистан и Сирия, преди да се установи в Либия през 2014 г.

Заподозрян е в опити да радикализира други арабски имигранти. През 1997 г. изчезва, за да се появи отново в Пакистан, за да се присъедини към силите на Осама бин Ладен в Афганистан. Арестуван от американската армия през 2001 г. и е затворен в затворническия лагера Баграм. През 2009 г. е прехвърлен в Италия. Оправдан и експулсиран е в Тунис през 2012 г. Година по-късно отново е признат за виновен задочно. Тунис издава заповед за ареста му във връзка с атентата срещу музея Бардо през март 2015 г. Тогава загинаха 21 туристи и един полицай. 

#ислямска държава #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници