Отмениха смъртната присъда на бившия египетски президент (Обновена)

Отмениха смъртната присъда на бившия египетски президент (Обновена)
http://www.cross.bg/
A A+ A++ A

Египетският Касационен съд прие обжалването на бившия президент Мохамед Морси срещу дадената му смъртна присъда във връзка с бягство от затвора през 2011 г. и участие в масови безредици.

Местни медии съобщават, че съдът е разпоредил отмяна на присъдата и връщане на делото за преразглеждане, пише БГНЕС.

Жалбата срещу присъдата е внесена в съда през изминалата година от името на 27 души от ислямското ръководство, осъдени на доживотен затвор или смърт по същото като Морси дело. През октомври прокуратурата на Касационния съд препоръча отмяна на смъртната присъда на бившия държавен глава.

През лятото на 2015 г. Наказателният съд в Египет даде смъртни присъди на Морси , духовният наставник на организацията „Мюсюлманско братство“ Мухамед Бадие, неговият заместник Рашид ал Байюми, друг от ръководителите на организацията Исама ал Аряна и бившия председател на парламента Саад ал Кататни. Всички присъди бяха във връзка с бягство от затвора и участие в безредиците в страната от 2011 г.

Тогава Наказателният съд посочи в присъдата си, че тежестта на престъплението не е в самото бягство от затвора, а в последвалите го нападения срещу полицаи, убийства и други действия, които „подриват стабилността и териториалната цялост на държавата“.

По-рано тази година Касационният съд осъди на 20 години затвор Морси в първата му окончателна присъда от няколко заведени срещу него дела. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници