Германия е готова да преговоря отново с Турция за членство в ЕС

Германия е готова да преговоря отново с Турция за членство в ЕС
http://www.wsj.com/
A A+ A++ A

Германия смята, че е необходимо преговорите на Турция за членство в ЕС да бъдат продължени. Това заяви днес германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след преговори със своя турски колега Мевлют Чавушоглу в Анкара.

„Знам, че в Европейския съюз има хора, които смятат, че е полезно да прекратим преговорния процес за присъединяване на Турция в съюза. Лично аз съм против това да бъдат спрени тези преговори“, каза той, допълвайки, че критериите за присъединяване към ЕС не са нови, Турция знае за тях и трябва да се съобразява с тях, пише БГНЕС.

По време на изказването си Щайнмайер посочи също, че е необходимо да бъде подновен процеса по политическо регулиране на кюрдския въпрос в Турция.

„Само с военни мерки този въпрос няма да бъде решен. Нужен е политически процес, за възобновлението на който Кюрдската работническа партия (ПКК) трябва да остави оръжието и да се откаже от терористичната дейност“, каза той. По думите му ПКК трябва да се откаже от бойните действия и да предаде оръжията си на властите.

По отношение на въпроса с преследването на членове на ПКК в Германия външният министър каза, че „в Германия за техните действия следят съответните законодателни органи и против ПКК са инициирани близо 4000 дела и разследвания“.

Министърът не пропусна да осъди опита за преврат в страната от 15 юли. „Ние остро осъждаме опита за преврат в Турция, осъществен на 15 юли. Нашите отношения с Турция не са от вчера, те се основават на многовековно сътрудничество“, каза той. По думите на Щайнмайер между Берлин и Анкара съществуват различни мнения по редица въпроси, в това число и в сферата на свободата на словото и пресата и тези теми са обсъждани по време на преговори.

Той също така допълни, че Германия е „обезпокоена във връзка с масовите арести в Турция“.

Щайнмайер каза също, че двете държави имат сходни подходи за регулиране на кризата в Сирия. „Ние сме убедени в необходимостта от политическо решение в Сирия. При това смятаме, че е необходима обща борба не само срещу „Ислямска държава“, но и срещу ПКК“, каза той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници